Czas gotowania w szybkowarze

    Szybkowary idealnie nadają się do przyrządzania zup i risotto oraz przyspieszania wolno gotujących się potraw, takich jak zapiekanki.

    Szybkowary są przeznaczone do szybkiego przyrządzania wolno gotujących się potraw. Są ekonomiczne zarówno pod względem zużycia energii, jak i są idealne do zmiękczania tańszych kawałków mięsa. Mogą skrócić czas gotowania nawet o 50% i dobrze zachowują składniki odżywcze, co czyni je zdrową metodą gotowania. Jeśli nigdy wcześniej ich nie używałeś, to jest to świetne miejsce na początek.

    Tabela czasu gotowania w szybkowarze dla podanej ilości 500 g.

    MIĘSO WOŁOWE

    1. Pieczeń duszona – 25 minut
    2. Gulasz – 20 minut
    3. Pieczeń – 15 minut
    4. Klops – 10 minut
    5. Rolada – 20 minut
    6. Pieczeń z dzika – 30 minut
    7. Ozór – 40 minut
    8. Bitki – 30 minut

    MIĘSO WIEPRZOWE

    1. Pieczeń – 20 minut
    2. Gulasz – 20 minut
    3. Golonka – 30 minut
    4. Żeberka – 20 minut
    5. Wieprzowina gotowana – 15 minut
    6. Flaki – 15-20 minut

    MIĘSO CIELĘCE

    1. Pieczeń – 20 minut
    2. Gulasz – 15 minut
    3. Ozór – 30 minut
    4. Serce cielęce – 25 minut
    5. Mięso cielęce duszone – 25 minut
    6. Nerki – 10 minut

    DRÓB I DZICZYZNA

    1. Kurczę – 25 minut
    2. Kogut – 25 minut
    3. Kurczę pieczone – 15 minut
    4. Królik – 20 minut
    5. Gołąb – 10 minut
    6. Kaczka – 25 minut
    7. Gęś – 30 minut
    8. Zając – 20 minut
    9. Sarna – 25 minut
    10. Dzik – 30 minut

    INNE POTRAWY

    1. Strączkowe nie moczone – 25 minut
    2. Kasze /krupy/ – 25 minut
    3. Grysik – 5 minut
    4. Płatki owsiane – 5 minut
    5. Kluski – 7 minut
    6. Ryż – 10 minut
    7. Zupa z drobiu – 20 minut
    8. Zupa z wołowiny – 25 minut
    9. Zupa ogonowa – 30 minut

    RÓŻNE

    1. Knedle – 8 minut
    2. Ryby – 8 minut
    3. Rosół – 20 minut
    4. Grzyby od gatunku – 10-25 minut

    JARZYNY

    1. Groszek, fasolka – 8 minut
    2. Fasolka szparagowa – 5 minut
    3. Groch, fasola – 12 minut
    4. Kalafior – 4 minuty
    5. Karotka marchew – 7 minut
    6. Marchew – 12 minut
    7. Kalarepa – 4 minuty
    8. Kwaśna kapusta – 8 minut
    9. Seler – 8 minut
    10. Szparagi – 5 minut
    11. Szpinak – 3 minuty
    12. Rzodkiew – 8 minut
    13. Kapusta – 8 minut
    14. Czerwone buraki – 25 minut
    15. Ziemniaki – 8 minut
    16. Ziemniaki w mundurkach – 10 minut

    10 wskazówek dotyczących użytkowania szybkowaru

    1. Przeczytaj instrukcję

    Nowoczesne szybkowary posiadają szereg zabezpieczeń i to nie bez powodu. Ciepło wytworzone przez parę wodną może z łatwością psuć szybkowar w przypadku nieprawidłowej obsługi. Postępuj zgodnie z instrukcjami dla danego modelu i nie musisz się o to martwić.

    2. Sprawdź swój zestaw

    Ważne jest, aby szybkowar był czysty i sprawny. Wymiana zużytych części jest z reguły łatwo dostępna u dostawców. Może się zdarzyć, że konieczna będzie na przykład wymiana gumowej uszczelki, która zapewni dobre uszczelnienie. Kluczowe jest również upewnienie się, że zawory są wolne od zanieczyszczeń.

    Zobacz również:  Jak ugotować parówki, aby uzyskać najlepsze wyniki?

    3. Zabrązuj potrawy

    Gotowane pod ciśnieniem potrawy nie brązowieją, więc warto to zrobić na początku gotowania przed dodaniem płynu i założeniem pokrywy. Mięso wygląda i smakuje bardziej apetycznie przy odrobinie przyrumienienia. Cebula, czosnek i przyprawy również zyskują na walorach smakowych podczas wstępnego gotowania. Jeśli jednak się spieszysz, a czas jest dla Ciebie ważniejszy niż te niuanse, rezygnacja z tego kroku jest możliwa.

    4. Sprawy płynne

    Szybkowary gotują na parze. Brak płynu = brak pary. Nie można i nie należy używać szybkowaru, jeśli nie dodano odpowiedniej ilości płynu. Instrukcja poda Ci minimalną ilość, a niektórzy podadzą Ci nawet, ile należy zużyć na różne produkty. Jeśli używasz konwencjonalnego przepisu, możesz często zredukować zawartość płynu, który w przeciwnym razie wyparowałby, ale nie zejść poniżej zalecanej ilości.

    5. Nie przepełniaj go

    Większość szybkowarów, jeśli nie wszystkie, posiadają minimalne i maksymalne oznaczenie na wewnętrznej stronie garnka. Nie należy ich przekraczać. Szybkowar nie powinien być napełniony więcej niż 2/3 pojemności. W przypadku płynów należy unikać napełniania szybkowaru więcej niż do połowy. Przepełnienie powoduje, że potrawy wyrzucane są z zaworu spustowego – jest to kłopotliwe. Jeśli tak się stanie, trzeba będzie zdemontować i dokładnie wyczyścić części. Potrzebują Państwo również miejsca w garnku, aby para mogła się nagromadzić, co ułatwi gotowanie.

    Wskazówka:

    • Potrawy płynne, włącznie z z zupą i zapiekanką – nie więcej niż ½ wypełnienia wraz z płynem
    • Warzywa i stawy mięsne – nie więcej niż 2/3 bryły pełne, włącznie z płynnymi
    • Żywność, która może się spieniać lub rozszerzać, w tym zboża, rośliny strączkowe, ryż i makarony – nie więcej niż 1/3 pełna

    6. Podgrzać go dobrze

    Ustaw płytę grzewczą na pełną moc, aby proces gotowania pod ciśnieniem mógł rozpocząć się jak najszybciej. Zbyt długie podgrzewanie potraw może doprowadzić do ich nadgotowania, a sugerowane czasy będą nieprawidłowe. Przepisy nakazują Państwu rozpoczęcie gotowania od momentu osiągnięcia odpowiedniego ciśnienia. W tym celu należy zmniejszyć ogień do minimalnej możliwej temperatury przy jednoczesnym utrzymaniu ciśnienia. Wszystkie szybkowary posiadają prosty wskaźnik, a Państwa instrukcja obsługi podpowie Państwu, jak należy go odczytywać.

    Gaz i indukcja ułatwiają zredukowanie temperatury. Elektryczność ma tendencję do zatrzymywania ciepła, dlatego warto włączyć dwie płyty – jedną na wysoką temperaturę, drugą na niższą, a następnie przełączyć je po osiągnięciu ciśnienia.

    7. Sprawdź czas, nie zepsuj tego

    Czasy gotowania w standardowych przepisach są dobrym wskaźnikiem dla oszacowania czasu potrzebnego na gotowanie w szybkowarze. Mięsa, które ulegają zmiękczeniu, a także duże kawałki mięsa, potrzebują więcej czasu. Całe rośliny strączkowe będą potrzebowały więcej czasu niż dzielony groszek, brązowy ryż więcej niż biały. Warzywa i ryby zajmują bardzo mało czasu. Czas gotowania może być nawet o połowę krótszy.

    Pokrojenie podobnych rodzajów składników na podobne wielkości pomoże im w równomiernym gotowaniu. Dodaj składniki, które na początku będą wymagały dłuższego czasu gotowania, a później mniej (upewnij się, że para została bezpiecznie uwolniona w procesie). Na przykład, w przypadku gulaszu wołowego, dodaj wołowinę na początku i ziemniaki w połowie drogi, aby uniknąć ich kruszenia.

    Zobacz również:  Umowy wymagające zachowania formy aktu notarialnego

    Jeśli nie masz pewności co do czasu gotowania, raczej gotuj undercook niż overcook. Zawsze można doprowadzić jedzenie z powrotem pod ciśnieniem i kontynuować, ale gdy się zepsuje, to się zepsuje! W razie potrzeby należy dodać więcej wody.

    8. Uwalnianie ciśnienia

    Z reguły istnieją trzy sposoby odparowania pary w szybkowarze:

    • Zdjąć z niego ciepło i pozwolić mu na odparowanie w wyznaczonym czasie
    • Odkręcić zawór odpowietrzający – należy użyć do tego celu rękawiczek piekarnika, ponieważ gorąca para wydostaje się na zewnątrz oraz
    • Spuszczać szybkowar pod zimną wodą.

    Pierwsza opcja jest idealna dla potraw takich jak zapiekanki, które wymagają długiego czasu gotowania. Druga opcja jest odpowiednia dla wszystkich potraw, które nie są delikatne, a trzecia dla tych, które są, jak ryby i warzywa, gdzie może wystąpić nadmierne gotowanie. Te dwie ostatnie opcje oszczędzają czas.

    Nigdy nie wymuszaj otwierania pokrywy, nowoczesne urządzenia posiadają funkcję bezpieczeństwa, która zatrzymuje Cię przed otwarciem pokrywy, nie manipuluj przy tym, aby otworzyć garnek albo się poparzysz. Jeśli się Państwu spieszy, należy uruchamiać garnek pod zimną wodą, aż wskaźnik gotowania spadnie i łatwo zdejmą Państwo pokrywę.

    W ten sposób mogą Państwo wyłączyć garnek na kilka minut przed końcem czasu gotowania. Potrawy będą nadal się gotować na pozostałym ogniu.

    9. Zagęszczaj

    Podczas gotowania pod ciśnieniem wilgoć jest zatrzymywana, dzięki czemu sosy nie gęstnieją. Po zdjęciu pokrywy można je zagęścić, pozostawiając szybkowar na ogniu i redukując go. Pomoże w tym mieszanka mąki ziemniaczanej i wody dodawanej w tym czasie.

    10. Czyść i dobrze przechowuj

    To dotyczy jedzenia i sprzętu. Materiały, z których wykonana jest większość szybkowarów, nie są przeznaczone do przechowywania żywności. Po ugotowaniu potrawy należy ją przełożyć do czegoś innego w celu przechowywania, aby uniknąć erozji lub uszkodzenia powłoki.

    Pokrywy szybkowaru nie są przeznaczone do mycia w zmywarce ani do zanurzenia w wodzie. Umyć je pod bieżącą wodą i wyczyścić przy pomocy płynu do mycia naczyń, zdjąć gumową uszczelkę (uszczelkę pokrywy), aby zapewnić właściwe czyszczenie. Niektóre garnki nadają się do mycia w zmywarkach do naczyń, inne nie. Sprawdź instrukcję. W przeciwnym razie umyj je w zlewie. Inne części nie muszą być za każdym razem zdejmowane i czyszczone pojedynczo, lecz tak się stanie, jeśli zostaną zablokowane. Instrukcje wyjaśnią, jak to zrobić.

    Szybkowar należy dokładnie osuszyć. Pozostawienie go na ręczniku, zamiast wyrzucać prosto do szafy, pozwoli na cyrkulację powietrza. Podczas przechowywania należy położyć pokrywę do góry nogami, a nie zakładać ją na garnek.

    Umowy wymagające zachowania formy aktu notarialnego

    Jak ugotować parówki, aby uzyskać najlepsze wyniki?

    Napisz komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *