Topinambur – słonecznik bulwiasty – uprawa i właściwości

    Topinambur kojarzy nam się przede wszystkim z egzotyczną rośliną uprawną. Gdy jednak poznamy jej inną nazwę, zrozumiemy, że z powodzeniem hodować ją można także w celach ozdobnych. Słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus) będzie piękną ozdobą każdego ogrodu. A jego podziemne bulwy z powodzeniem wykorzystać będzie można w kuchni. Jak i dlaczego warto go uprawiać?

    Słonecznik bulwiasty – ogólna charakterystyka

    Topinambur to roślina, której ojczyzną jest Ameryka Północna. Ze względu na dużą ekspansywność i skłonność do dziczenia w wielu rejonach uznawany jest za pospolity chwast. Jednak jak przeczytać możemy na stronie https://poradnikogrodniczy.pl/topinambur-slonecznik-bulwiasty-uprawa-wlasciwosci-przepisy.php, topinambur doskonale radzi sobie posadzony także i w naszych warunkach klimatycznych. Jednak nie wytwarza on wówczas nasion i wymaga wegetatywnego rozmnażania za pomocą bulw.

    Jego duże, żółte kwiaty swym wyglądem przywodzą na myśl inne rośliny z rodziny astrowatych, z której w końcu także wywodzi się sam słonecznik bulwiasty. Silne, pokryte licznymi białymi włoskami łodygi potrafią osiągnąć nawet dwa metry wysokości, czyniąc z topinamburu ciekawy akcent każdego przydomowego ogrodu.

    Uprawa topinamburu – o czym należy pamiętać?

    Słonecznik bulwiasty to roślina o niewielkich wymaganiach glebowych i stanowiskowych. Potrafi odnaleźć się nawet na glebach, które nie sprzyjałyby uprawie ziemniaków. Ziemia, w której zostanie posadzony, powinna być jednak żyzna, dobrze odchwaszczona i przepuszczalna. Warto pamiętać też o jej regularnym podlewaniu oraz nawożeniu, szczególnie odżywkami organicznymi i zielonymi nawozami stosowanymi w uprawach ekologicznych. W przypadku roślin wysokich zaleca się palikowanie i podsypywanie łodyg, co pomaga utrzymać słonecznikom pion i estetyczny dla oka pokrój.

    Ta mało wymagająca roślina z powodzeniem rosnąć może w wybranym przez nas miejscu przez okres kilku lat. Po mniej więcej trzech latach zauważyć można mniejszą obfitość wytwarzanych przez nią bulw. Kiedy jednak zależy nam głównie na jej wartościach ozdobnych, pozostawić ją można w glebie na kolejne lata. Słonecznik bulwiasty jest przy tym rośliną mrozoodporną i doskonale zimuje w naszych polskich warunkach. Jego wysokie łodygi świetnie sprawdzają się posadzone przy innych roślinach, którym zapewnić chcielibyśmy cień. W warzywnym ogródku może więc stanowić tło dla grządek sałaty i szpinaku, roślin kapustowatych, ogórków oraz melonów. W ogrodzie kwiatowym pięknie prezentować się będzie w towarzystwie innych astrowatych.

    Właściwości i zastosowanie topinamburu

    Hodowany w przydomowym ogródku i nawożony ekologicznymi odżywkami topinambur z powodzeniem wykorzystać można przy przyrządzaniu posiłków. Bulwy, których zbiór przypada na początek jesieni i trwa do wystąpienia pierwszych mrozów, są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Są bogate w witaminy A, C, E oraz te z grupy B, a także żelazo, potas, wapń i niezbędny dla prawidłowej pracy układu odpornościowego cynk. Duża zawartość inuliny sprawia natomiast, że topinambur jest idealną rośliną dla wszystkich tych, którym zależy na oczyszczeniu organizmu, prawidłowej pracy jelit i obniżeniu poziomu szkodliwego cholesterolu.

    Bulwy topinamburu jeść można na wiele sposobów. Jednym z nich jest stosowanie go w formie surowej, jako dodatek do sałatek lub zamiennik cytryny do herbaty, który jednocześnie nadaje potrawom słodkiego, lekko orzechowego posmaku. Duże ilości topinamburu zjedzone na raz mogą jednak przyczynić się do występowania wzdęć lub efektu przeczyszczenia. Dlatego też osoby, które jedzą go po raz pierwszy, powinny spróbować go w wersji gotowanej lub smażonej. Przyrządzić można z niego purée lub oryginalne frytki. Będzie też doskonałym składnikiem warzywnej zupy krem.

    Jak wygląda organizacja ślubu i wesela pod namiotem?

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *