Obecnie, do wyboru jest wiele rodzajów pomarańczowych owoców cytrusowych i dwa z nich, mandarynki i klementynki, na pierwszy rzut oka mogą wyglądać identycznie. W końcu, mają ten sam kolor – więc gdyby nie naklejka wyraźnie odróżniająca oba owoce, można by je kupować zamiennie bez wiedzy. Pojawiają się w największych ilościach sezonowo, między listopadem a styczniem, a w okresie świąt są ozdobą stołów i składnikiem wielu deserów. Zatem, nasuwa się pytanie: jak odróżnić klementynkę od mandarynki?
Spis treści
Skąd pochodzą klementynki i czym się różnią od mandarynek?
Historia mandarynek sięga 3000 lat. Pochodzą one z Chin, skąd ostatecznie zostały sprowadzone do Europy, Afryki Północnej, Australii i innych części świata, a ich nazwa wzięła się od starożytnych urzędników tego kraju- Mandarynów. Natomiast, klementynki, po raz pierwszy pojawiły się w Algierii pod koniec XIX wieku w wyniku skrzyżowania słodkiej pomarańczy z mandarynką przez mnicha Marie-Clémenta Rodiera. Klementynki są jedną z niewielu odmian owoców cytrusowych pozbawionych nasion. Niekiedy, nazywane są także mandarynkami bez pestek i można je rozpoznać po ich małym kształcie. Są szersze niż wysokie i mają gładką, błyszczącą, ciemnopomarańczową skórkę. Uprawia się je na hybrydowej odmianie mandarynkowych drzewek cytrusowych głównie w Chinach, Algierii, na Korsyce, w Hiszpanii, we Włoszech, w Afryce Północnej i Izraelu. Charakteryzują się słodko- miodowym posmakiem oraz mają cienką skórkę, która ułatwia ich obieranie i dzielenie na mniejsze cząstki. Klementynki są zauważalnie słodsze i bardziej aromatyczne niż większość innych odmian mandarynek, a brak wyczuwalnej goryczy i kwaśnego smaku, dodaje im uroku. Przeciwnie, mandarynki są nieco bardziej cierpkie, a ich skórka jest wyraźnie twardsza. Ponieważ klementynki są beznasienne i łatwe do obierania, stanowią idealny sposób na dodanie owoców do diety dziecka. Chociaż jedna klementynka może być wystarczającą przekąską dla dziecka, standardowa wielkość porcji to zwykle dwa owoce.
Wartość odżywcza mandarynek i klementynek
- Profil makroskładników. Zarówno mandarynki, jak i klementynki, charakteryzują się porównywalną liczbą kalorii, tj. jedna sztuka owocu (ok. 65 g) zawiera około 35 kcal. Każdy owoc ma tylko śladową ilość białka oraz tłuszczu i dostarcza od 9 do 10 gramów węglowodanów, z których tylko 1 gram pochodzi z błonnika.
- Witamina C. Kwas askorbinowy jest niezbędny do budowy kolagenu znajdującego się w tkankach, zwłaszcza w skórze. Jako przeciwutleniacz, zwiększa odporność i zwalcza wolne rodniki- niestabilne cząsteczki, które mogą powodować uszkodzenie zdrowych komórek. Ponieważ witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, a organizm ludzki jej nie magazynuje, należy ją uzupełnić poprzez jedzenie lub stosowanie suplementów diety. Owoce cytrusowe charakteryzują się wysoką zawartością kwasu askorbinowego, z czego klementynki, w porównaniu do mandarynek, mają go zdecydowanie więcej (porcja zapewnia do 80% dziennej zalecanej wartości).
- Witamina A. Retinol przyczynia się do zdrowego widzenia, zwiększa odporność i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie ważnych narządów, takich jak płuca i nerki. W przeciwieństwie do klementynek, mandarynki dostarczają więcej witaminy A w postaci związków zwanych karotenoidami.
- Inne składniki odżywcze. Mandarynki i klementynki są źródłem potasu (pomaga regulować ciśnienie krwi), manganu (reguluje funkcję mózgu i nerwów), magnezu (wpływa na pracę mięśni, serca i nerwów oraz utrzymuje mocne kości), a także fenoli i flawonoidów, które mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak nowotwory. Jednak podobnie jak grejpfrut zawierają związki, które mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami.
Zastosowanie klementynek w kuchni
Soczyste, słodkie klementynki to pachnąca i ulubiona przekąska wielu dzieci i dorosłych. Owoce te można jeść na surowo, dodawać do wielu deserów lub sałatek w stylu azjatyckim, w połączeniu z rukolą, liśćmi kolendry i dymką oraz sosem cytrynowym i olejem makadamia. Są również doskonałą i pyszną przekąską jako dodatek do jogurtu lub rozpuszczonej czekolady. Skórka klementynek może być również stosowana w formie składnika do świątecznych napojów lub ciastek, pieczywa i babeczek.
Jak przechowywać klementynki?
Klementynki należy przechowywać w chłodnym i mało nasłonecznionym miejscu, ale nie w lodówce. Podobnie jak w przypadku wszystkich owoców cytrusowych, nie można ich przetrzymywać w plastiku, który zatrzymuje wilgoć, ponieważ będą szybko się psuć. Po zakupie owoców, najlepiej jest przełożyć je do plecionego koszyka lub pojemnika zapewniającego cyrkulację powietrza.
Jakie warunki należy spełnić podczas uprawy drzewek klementynki?
W umiarkowanym klimacie, zaleca się uprawianie drzewek cytrusowych w szklarniach, w celu zapewnienia im właściwych warunków do prawidłowego wzrostu, kwitnienia i owocowania. Drzewka klementynki kwitną w pełnym lub częściowym świetle słonecznym. Chociaż wolą pełne słońce, tolerują również zacienienie. Gałęzie muszą być osłonięte przed wiatrem i regularnie przycinane, aby pojawiały się owoce. Najlepszym rodzajem podłoża, zapewniającym im prawidłowy wzrost jest piaszczysta i dobrze przepuszczalna gleba. Rośliny wymagają regularnego nawadniania, przy czym doniczkowe drzewka klementynki potrzebują znacznie mniejszego podlewania niż drzewa sadzone bezpośrednio w ziemi. Należy pamiętać, by na początku wiosny i wczesną jesienią nawozić drzewka specjalną mieszanką do drzewek cytrusowych o wysokiej kwasowości.
Napisz komentarz